неделя, 2 февруари 2014 г.

ЗА КОЗМЕТИКАТА - ОПАСЕН АРОМАТ

Законодателството в ЕС притежава водещо и глобално влияние, което може да се види ясно в случая с Директивата за козметичните продукти, забраняваща използването на фталати DEHP и BBP. Revlon, L'Oreal и Estee Lauder са се съгласили да променят продуктите си в световен мащаб, за да отговорят на тези нови стандарти. Въпреки това, Директивата за козметичните продукти третира само отделни вещества, което не пречи те да се заменят с вещества от една и съща химическа група. Най-много фирми са заменили DEHP и BBP с фталат DEP, който може да притежава някои от опасните им свойства и да доведе до замърсяване с други фталати. Самият той е вероятен кандидат за бъдеща забрана. Това показва, че забраняването само на отделни вещества не е системно решение и води до много бавен напредък.

Докладът на Greenpeace, потвърждава, че някой синтетични мускуси и по-специално полицикличните галаксолид (HHCB) и тоналид (AHTN), както и някои фталати, напр. диетилфталат (DEP), са широко използвани от парфюмерийната индустрия. DEP е открит в 34 от 36 тествани парфюма, като количеството му в тях варира в широки граници.

Въпреки, че няма парфюм, който да не съдържа едновременно фталати и синтетични мускуси, наличието на тези вещества в някои марки в количества под възможността за детекция, показва, че не е невъзможно да се произведе, успешно да се рекламира и продаде такъв парфюм. Фактът, че някой от марките парфюми се придвижват в зелената област, също доказва, че не само не е невъзможно, но има и желание от страна на компаниите за това.

Най-ниските нива на синтетични мускуси (полициклични и нитромускуси) се откриват в Jamaica Manна на Puma, Aqua Natural на Alquimia, Sunset на Naomi Campbell и Pure Poison на Christian Dior. Най-високите количества се откриват в Le Baiser du Dragon на Cartier, Le Male на Jean-Paul Gaultier и White Musk на Body Shop.

Най-високите нива на DEP са открити в Eternity на Calvin Klein (за жени), Iris Blue на Mevita и Le Male на Jean-Paul Gaultier.

Но има и надежда...

Например, парфюмът на Alquimia съдържа много ниски нива на галаксолид - 0.4 mg/kg, докато в същото време 1785.5 mg/kg фталати (повечето от тях под формата на DEP). Alquimia реагират веднага на доклада и премахват фталатите от продукта си. Компанията признава, че тези съставки попадат в крайния продукт, поради това, че се съдържат в денатурирания спирт, който се ползва в производствения процес. Оттогава, компанията демонстрира грижа за потребителите, като е извела вредните вещества от продуктите си.

Парфюмът White Musk на The Body Shop също са установени високи нива на фталати - 3019 mg/kg, но компанията твърди, че е взела мерки заотстраняването им от производството и продуктите си.

Степенуване на продукти
Продуктите са разпределени един от трите цвята (червен, жълт или зелен), което посочва дали те съдържат вредни замърсители.
Трите оценки са:
ЧЕРВЕН - продукти, които производителите са признали, че съдържат вредни химически замърсители или не са предоставили информация и следователно се предполага, че съдържат вредни химически замърсители.
Жълт - продукти, за които производителите са споделили, че съдържат вредни химически замърсители, но планират премахване на тези химикали до определена дата.
ЗЕЛЕНО - тези продукти, които производителите или търговците на дребно са заявили изрично, че не съдържат вредни химически замърсители.

Източник: Активни потребители

Няма коментари:

Публикуване на коментар