неделя, 2 февруари 2014 г.

ЗА КОЗМЕТИКАТА И ФТАЛАТИТЕ В НЕЯ


ФТАЛАТИТЕ са третата голяма група вещества, около употребата на които се водят ожесточени спорове. Тези химични съединения са естери и соли на фталатната киселина, безцветни, почти без мирис течности неразтворими във вода. Използват се главно като „пластификатори”, т.е. подобряват свойствата на смесите към които се добавят, като ги правят по-еластични и по-гъвкави, омекотяват тяхното действие, предпазват ги от чупене при удар или студ и удължават срока на тяхното използване. Лесно се отделят и разпространяват във въздуха, излъчвани главно от пластмасите (40% до 70% от ПВЦ продуктите са фталати). 
Козметиката е втората област , в която фталатите намират широко приложение, тъй като са „добър консервант” и улесняват проникването на козметичната смес в кожата и тялото, а лаковете за нокти правят по-гладки и по-издържливи на удар. Използват се вече повече от 50 години и годишното им производство надхвърля 3 милиона тона, като около 90% от тях отиват за производството на ПВЦ изделия: покривки за маса, пердета за баня, играчки, облицовъчни материали, фолиа, ВиК тръби, обувки, текстилни влакна, ръкавици, медицински консумативи (спринцовки, катетри, системи, банки за кръв, капсули и др.), секс играчки и предпазни средства. Тази пластмаса се разпознава по своя №3.

Най-разпространени са диетилфталат(DEP) и диметилфталат(DMP). Използват се за разтваряне на ароматизаторите, за омекотяване на синтетични нишки и козметични смеси, в парфюмите, в продуктите за коса и лаковете за нокти, в слънчезащитните средства и репелентите. 

_БЛОКИРАТ МЪЖКИТЕ ПОЛОВИ ХОРМОНИ_, особено вредни са за бременни с дете от мъжки пол. _ПРЕДИЗВИКВАТ СТЕРИЛИТЕТ И ЗАГУБА НА ПОТЕНТНОСТТА_. Учените вече алармираха, че между 1939 и 1990 г. гъстотата на мъжката сперма е намаляла с 50%, а изследвания проведени в Англия между 1972 и 1997 г. показват двойно увеличение на рака на тестисите. Френски учени под ръководството на професор Рене Абер от Университета Париж-Дидро Париж 7 изследват влиянието на фталатите от гъвкавите пластмаси върху репродуктивния потенциал на мъжката част на човешкия род. Заедно с професор Виржини Руйе-Фабр експериментално доказват, че използването на MEHP (Mono Ethylhexyl-phtalate) активен метаболит на DEHP (Di Ethylhexyl-phtalate), един от най-използваните фталати предизвиква за 3 дни унищожението на 40 % от зародишните клетки и са абсолютно вредни за репродуктивната система на мъжете. В индустриално развитите страни мъжете произвеждат 2 пъти по-малко сперма от своите дядовци на същата възраст, увеличават се трайно малформациите на мъжките полови органи. Изследвания проведени върху животни доказват, че фталатите са _РАКООБРАЗУВАЩИ И СИЛНО ТОКСИЧНИ, ПОРАЗЯВАТ СТОМАХА, ЧЕРНИЯ ДРОБ, ОЧИТЕ И БЪБРЕЦИТЕ._ Разтварят се от слюнката, затова напр. използването им за производството на играчки, които децата често слагат в уста е особено опасно. Учените са обезпокоени от все по-ранното полово съзряване на децата. Изследвана група момиченца имали контакт с по-големи количества фталати в Пуерто Рико например развиват бюст още на 8 годишна възраст и много рано получават първата си менструация.

Обикновено диетилфталатът (DEP) не се изписва на етикетите, тъй като няма такова изискване, а диметилфталатът (DMP) е активна съставка в средствата против комари и всички араматизиращи смеси. Прикриването на тяхното наличие често се обяснява с производствената тайна при създаването на парфюмите. Опасността от навлизането на фталати идва и от факта, че те се предават чрез майчиното мляко. Учените смятат, че проблемите започват още от вътреутробното развитие на плода в резултат на метаболизираните през периода на бременността и преди това ежедневно приемани по-големи дози вредни вещества. Всъщност фталатите се изхвърлят от организма за около 12 часа и не се натрупват, но количеството им е толкова голямо, че непрекъснато циркулират в кръвта, урината, кърмата, околоплодните води и пъпната връв. При изследване направено от Центъра за контрол на заболяванията (Centers for Disease Control) на 2540 американци е установено, че всички 100% са имали фталатни метаболити в урината си, което показва, че човечеството непрекъснато е изложено на въздействието на фталатите.

Фталатите навлизат в човешкия организъм по 4 начина: чрез вдишване, поглъщане, през кожата или интравенозно. Най-опасно е тяхното поглъщане (например чрез храни държани дълго време в пластмасови опаковки или слагането в уста на играчки), тъй като в организма попадат в силно концентриран вид. Изследователи изчисляват, че по този начин приемаме средно 0,25 мг на ден, а определената от ЕО съвкупна „поносима доза” е 0,037 мг / кг телесно тегло / ден. Интравенозно вкарване на фталати в организма става при по-дълга хоспитализация, чрез пластмасовите медицински изделия за еднократна употреба. Опасността при тях е от директното преминаване в кръвния поток и бързото въздействие върху хормоналния баланс. Чрез козметиката фталатите също бързо се включват в кръвотока (за около 30 минути), а чрез вдишване на козметични аерозоли (парфюми, дезодоранти, ароматизатори за помещения и дрехи и други подобни) значително увеличаваме общото им количество в организма.

Колко замърсена е нашата околна среда показва изследване на Ален Льоноар, един от най-добрите специалисти по мравките от Института за изследване биологията на насекомите в град Тур, Франция. В мравки подбирани на случаен принцип от различни страни (Франция, Унгария, Испания, Гърция, Египет, Буркина Фасо, Гвиана) и държани в затворени стъклени съдове са намерени фталати в различни концентрации, което се обяснява с огромното „пластмасово” замърсяване на планетата, включително и на въздуха.

Директива 2005/84/ЕО на Европейския съюз забрани използването на 3 субстанции от тази група като особено опасни за използване в детските играчки, и детската козметика за деца под 3 годишна възраст – DEHP (с най-висок токсичен потенциал), DBР, BBР. Забраната бе разширена върху всички бебешки артикули в Европа. А произведените преди това играчки предавани от дете на дете в семейството? А фталатите, които непрекъснато се отделят от обзаведените с пластмасови прозорци, подове, стени, мебели, тръби, кабели и съдове домове?

Ето и списък на най-използваните фталати:

DEHP di Ethylhexyl phtalate в парфюми, пердета за баня, опаковки за храни, банки за кръв, катетри

DINP di-isononyle phtalate в детски играчки, непромукаеми дрехи, ръкавици, хранителни опаковки

DIDP di-isodécyle phtalate в медицински изделия за еднократна употреба

BBP benzylbutyle phtalate в парфюми, дрехи, автомобилни аксесоари, лепила и лакове

DBP dibutyle phtalate в парфюми, дезодоранти, фиксатори за коса, лакове за нокти, средства срещу насекоми

DEP diéthyle phtalate в парфюми, дезодоранти, козметични продукти за коса и тяло, сапуни


DMP diméthyle phtalate в дезодоранти

Няма коментари:

Публикуване на коментар