неделя, 2 февруари 2014 г.

ЗА КОЗМЕТИКАТА И ЕМУЛГАТОРИТЕ В НЕЯ

ЗА КОЗМЕТИКАТА И ВРЕДНИТЕ ВЕЩЕСТВА В НЕЯ
В масовата козметика се съдържат и редица други синтетични полимери, т.е. пластмаси, които не са силикони, но имат същите характеристики. Използват се главно като емулгатори, пенители и разтворители, правят продуктите „кадифени”. Сред тях си струва да се отбележат така наречените _ЕТОКСИЛИРАНИ СЪЕДИНЕНИЯ_, получавани чрез сложни химични процеси с голяма токсичност за хората и планетата. Най-ярки представители:
ПОЛИЕТИЛЕН ГЛИКОЛ (PEG), ПОЛИПРОПИЛЕН ГЛИКОЛ (PPG) И ТЕХНИТЕ СЪЕДИНЕНИЯ – ПЕТРОЛНИ ДЕРИВАТИ, ИЗПОЛЗВАНИ КАТО ПЕНООБРАЗУВАЩИ АГЕНТИ, РАЗТВОРИТЕЛИ, ОМЕКОТИТЕЛИ, СГЪСТИТЕЛИ И ОВЛАЖНИТЕЛИ В КОЗМЕТИЧНИ (шампоани, дезодоранти, кремове, фон дьо тен, пасти за зъби, сапуни, стилизанти за коса) И ЛЕКАРСТВЕНИ ПРЕПАРАТИ (СРЕЩУ ЗАПЕК ПРИ ДЕЦАТА, В ИЗКУСТВЕНИТЕ СЪЛЗИ). Най-широко приложение намират в промишлеността като „антифриз” за колите и слънчевите системи, за почистване на различни машини и машинни части. Но там всички знаят за неговото вредно действие върху кожата и работят с повишено внимание и с ръкавици. Макар и в значително по-пречистен вариант, използвани в козметичните продукти директно върху човек те предизвикват _алергии, изсушават кожата,_ _увеличават нейната пропускливост_ и така дават възможност на повече токсини, които иначе не биха били допуснати, да влязат в организма. Изследвания в САЩ върху животни показват, че продължително третиране с пропилен гликол води до мозъчни, чернодробни и бъбречни аномалии.

НАТРИЕВ ЛАУРИЛ СУЛФАТ (Sodium Lauryl Sulfate) - SLS и НАТРИЕВ ЛАУРЕТ СУЛФАТ (Sodium Laureth Sulfate) - SLES, синтетични повърхностно активни вещества използвани най-често като _ПЕНИТЕЛИ_ в миещи препарати, в 80% от шампоаните, сапуни, душ гелове, пяна за вани, пасти за зъби, продукти почистващи лицето, съдовете и дома. Още през 1983 г. в издание на Американския колеж по токсикология (American College of Toxicology) се сигнализира, че дори и най-малките концентрации на SLS като 0,5% могат да провокират раздразнение, а 10-30% съдържание води до силни възпаления и разраняване на кожата Доказано е, че имат силно алергизиращо въздействие върху скалпа, _дестабилизират pH на кожата за около 5 часа_, предизвикват косопад, причиняват възпаления и сухота на кожата на тялото и лицето, набръчкват силно кожата на ръцете при честа употреба на препарати за съдове, _необратимо увреждат детското зрение_, предизвикват интоксикация на черния дроб, ксеноестрогени са и разстройват трайно хормоналната система. Канцерогенни. Особено опасно е използването им в пастите за зъби, тъй като чрез директното поглъщане и чрез слюнчените жлези много бързо навлизат в кръвообръщението. Причиняват появата на афти в устата и блокират нормалната реминерализация на зъбния емайл.

Когато четете етикетите, избирайте продукти, в които съдържанието им не е повече от 1%. Други наименования:
Empicol ESB 70
Ifrapon LOS
Steol-130, 230, 270, 330, 370 or 460
Stepanol
Alkyl Ether Sulfate
Sodium POE(2) Lauryl Ether Sulfate
Sodium Diethylene glycol Lauryl Ether Sulfate
Sodium Lauryl Ether Sulfate
В допълнение SLS и SLES, както и PEG съдържащите продукти може да са „замърсени” със значителни количества _ДИОКСАН _(1,4-dioxane), който Международният институт за изследване на рака класифицира като „потенциално канцерогенен”. Макар че не се използва като самостоятелна съставка, се появява като страничен продукт по време на производствените процеси на пенообразуващи агенти, емулгатори и разтворители завършващи на „...oxynol”, „…cetearet” „…oleth” или PEG. Американският сайт SAFECOSMETICS твърди, че в 97% от стилизантите за коса и 57% от бебешките сапуни в САЩ го съдържат (по независими лабораторни тестове от 2007 г.) и не се отбелязва на етикета. Опасен и за околната среда, тъй като не се разгражда лесно и бързо. Може да бъде елиминиран при производството, но изисква допълнителни разходи.

БУТИЛХИДРОКСИТОЛУЕН (Butylated Hydroxytoluene) – BHT и БУТИЛХИДРОКСИАНИЗОЛ (Butylated Hydroxyanisole) - BHA - широко използвани синтетични мастноразтворими антиоксиданти, предпазват мазнините от окисление и затова освен в козметичната и фармацевтичната индустрия намират голямо приложение и в хранителната промишленост като Е321 и 320. Държат се като синтетичен аналог на витамин Е. Смята се, че предизвикват _алергични реакции и контактни дерматити, хиперактивност при децата._ Международният център за изследване на рака ги класифицира като „потенциално канцерогенни” за човека, а Европейската комисия по ендокринните смущения след задълбочен анализ на проучените доказателства ги нарежда в първа категория като „_приоритетни вещества нарушаващи хормоналната функция”_. Изследвания върху мишки и плъхове показват силно токсично въздействие на високи дози BHT, изразяващо се в нарушаване функциите на черния дроб, щитовидната жлеза, бъбреците, белите дробове и кръвосъсирването. Някои данни насочват към извода, че дълго излагане на тези вещества води до естрогено имитираща дейност, с което се засягат репродуктивните способности както при жените, така и при мъжете. Натрупванията се осъществяват както чрез козметичните продукти, така и чрез приемането им в храните. Замяната на ВНТ все по-често с по-неизследвания ВНА не променя съществено вредата.

Съгласно Конвенцията за защита на морската среда на североизточната част на Атлантическия океан BHA е посочен като химическа субстанция с „потенциална заплаха от биоакумулация” поради неговата токсичност за водните организми. В допълнение, в рамките на Програмата за околната среда на ООН се приема, че биоакумулиращия се потенциал на BHT е „среден към висок сред водните видове” (макар официално да се приема като безопасен за хората).

ЕТАНОЛАМИДИ – MEA (Monoethanolamine), DEA(Diethanolomine), TEA(Triethanolomine), MIPA(Monoisopropanolamide). Ползват се за _регулиране на рH на смесите_ (неутрализират киселинността на другите съставки), като емулгатори и пенители. Срещат се главно в шампоаните, сапуните и почистващи грима средства. Предизвикват разнородни алергични реакции, сърбежи по кожата и очите, сухота на кожата и косата. Могат да бъдат токсични при продължителна употреба, както и след излагане на въздух на съдържащия ги продукт за красота (освобождават се нитрити). Международният център за изследване на рака ги класифицира като „вероятно канцерогенни”. Лабораторни изследвания показват, че продължителното им използване може да доведе до _ракови образувания в черния дроб, тумори в щитовидната жлеза и по кожата._
Агенцията за защита на околната среда на Дания ги класифицира като „опасни за околната среда” поради токсичния им ефект върху водните организми и потенциалната заплаха от биоакумулация. Ограничения за употреба налагат все повече страни в Европа.

СИНТЕТИЧНИ ОЦВЕТИТЕЛИ – обозначават се като FD&C или D&C последвани от цвят. Проблемът с оцветителите и вредните съставки в боите за коса, оцветяващи шампоани и др. подобни е огромен. Проучвания показват, че в тях се съдържат ракообразуващи вещества. Изследване на Университета в Ню Йорк посочва, че при хора използващи поне веднъж месечно боя съдържаща оксиданти (познава се по това, че се състои от два компонента, които едва след смесването им боядисват косата), се повишава рискът от развитие на _рак на пикочния мехур_. Редовното боядисване в продължение на 15 години увеличава този риск 3 пъти, а при заетите с тази дейност фризьори – 5 пъти. В тази група най-често срещаните наименования са: Phenyllendiamin (PDA) – подозиран, че предизвиква алергии и астма, рак и уврежда ДНК, много лесно преминава през кожата, вкл. кожата на главата, която по време на боядисването е съвсем беззащитна, докато ръцете са обезопасени с ръкавици за еднократна употреба; 2,5-Toluylendiamin (TDA) – използван дори по-често от PDA, силно токсичен, при лабораторни изследвания над животни е придизвикал негативна промяна в ДНК и размножителната им способност, позволено съдържание в боите за коса – до 10%; RESORCIN ИЛИ RESORCINOL е съставка, чието редовно използване чрез бои и оцветяващи продукти предизвиква алергии, а при изследване на кръвта – промяна на ДНК, позволена концентрация – до 5 %.


НЕ ПО-МАЛКО ОПАСНА Е И УПОТРЕБАТА НА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ UV ФИЛТРИ И ДРУГИТЕ СИНТЕТИЧНИ СРЕДСТВА ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ, КОИТО ВСЪЩНОСТ ПРЕДИЗВИКВАТ РАК НА КОЖАТА, АЛЕРГИЗИРАТ Я КАТО ПРЕДИЗВИКВАТ ЗАЧЕРВЯВАНЕ, ОБРИВИ И ДОРИ МЕХУРИ. НЯКОИ ОТ ТЕЗИ ВЕЩЕСТВА СА С ПСЕВДО ХОРМОНАЛНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ, НАПР. 4-METHYLBENZYLIDENCAMPHOR (4MBC), 3-BENZYLIDENCAMPHOR (3 BC), OCTYL-METHOXYCINNAMATE (OCM), BENZOPHENONE-3 (OXYBENZON), HOMOSALATE (HOMOMENTHYLSALICYLAT – HMS), OCTYL-DIMETHYL-PARA-AMINO-BENZOIC-ACID (OD-PABA).

Няма коментари:

Публикуване на коментар