неделя, 2 февруари 2014 г.

ВРЕДНИТЕ СЪСТАВКИ В РЕПЕЛЕНТИТЕ

ВРЕДНИТЕ СЪСТАВКИ В ПРОДУКТИТЕ СРЕЩУ НАСЕКОМИ

Сред недостатъците на лятото е нашествието от комари, мухи и др.  Дразнещото им жужене, неприятният сърбеж и опасността от болести ги превръща в едни от най-нежелани гости. На пазара има много и различни репеленти, но много от тях съдържат вредни химикали, които наистина не е добре да се озоват в тялото ви. Запознайте се с някои от тях:

•             DEET (N,N-diethyl-m-toluamide)
На първо място ще ви запозная с N,N-diethyl-m-toluamide (N, N-диетил-мета-толуамид) или съкратено DEET.  Това е най-активната съставка в репеленти за насекоми.
Ще откриете DEET като състав в много купешки репеленти-  течни спрейове, кърпички, пръчки и лосиони. Това е изкуствен химичен продукт и е доказано, че  възпира насекоми като комари , черни мухи, кърлежи, бълхи и др. По настоящем това съединения се използва в над 230 продукта, с варираща концентрация до 100%.
Американската армия разработва DEET през 1940 г - за защита на войници в джунглите от предавани от комари болести. Първоначално е тестван като пестицид върху земеделски полета. През 1957 г. правителството на САЩ одобрява DEET за широко обществено ползване и днес около 40 на сто от населението използва продукти съдържащи DEET.
Принципно се смята, че репелентите, съдържащи DEET в различни концентрации, са еталон за ефективност. Продуктите се предлагат с различни концентрации на DEET (най-често от 5% до 35%), но използвайте тези продукти с  повишено внимание, защото повтарящи се дози от високи концентрации могат да бъдат опасни за вашето здраве.
Доказани са някои тревожни факти и страничните ефекти на DEET. Прекаленото дългото използване на такава козметика може да доведе до загуба на памет, гадене, слабост, главоболие, умора, недостиг на въздух. Не трябва да се нанася продукт с DEET върху изгоряла от слънцето, или наранена кожа; не е препоръчително да се използва при малки деца. DEET e вискотоксично вещество и има случаи на деца, приели чрез кожата си високи количества DEET, които получават гърчове, затруднен говор, хипотония и брадикардия.
Ако все пак решите да използвате продукти сържащи DEET, спазвайте някои препоръки:
-        Следете да е с по-ниска концетрация от 30%. Четете етикетите - някои продукти не трябва да се използва за деца под 3 години.;
-           Избягвайте да го прилагагате на деца и особено на бебета под 3 месеца. При използване на репеленти за деца, първо го сложете на собствените си ръце и след това го разнесете  върху детето. Не нанасяйте репелента върху детски ръце, тъй като децата може да ги сложат в устата;
-           Когато е възможно прилагайте продуктите с DEET върху дрехите си и обувките, а не директно върху кожата. Имайте предвид, че тестовете са показали, че уврежда пластмаси и синтетични материали;
-              Избягвайте прилагането на продукта върху ръце, лице и чувствителна кожа. След като го  нанесете, измийте ръцете си с топла вода и сапун;
-              Не смесвайте продукта с други керемове (хидратиращи, слънцезащитни и др.)
-              Не прилагайте продукта повече от три пъти на ден;

-              Нанасяйте го пестеливо;

•             Picaridin (KBR 3023)
Icaridin, известен също като Picaridin (KBR 3023) - пикаридин,  по INCI име хидроксиетил изобутил пиперидин карбоксилат. Съединението e разработенo от немската химическа компания Bayer.  Познато е с търговските наименования Bayrepel и Saltidin. Използва се в продукти, които отблъскват насекоми. Масово се въвежда на пазара след 2005 г.
Пикаридин има 4-8 часа на ефективността, но тъй като е без мирис, не е мазен продукт и не уврежда пластмаси или синтетични материали, много хора го предпочитат пред DEET.

•             Масло от лимон или евкалипт PMD. Химическо име: ал-метан-3, 8-диол, който е синтезиран вариант на масло от лимон и евкалипт. Въведен е на пазара след 2002 г. Тестовете показват ниска токсичност, но може да предизвика дразнене и парене на очите. 

•             Репелентите срещу кърлежи, съдържащи ПЕРМЕТРИН.
Препаратите, съдържащи перметрин (permethrin) се използват за третиране на дрехите – когато кърлежът попадне в контакт с този химикал, той загива.
Перметринъте отрова - член на семейството на синтетичните пиретроиди – невротоксини. Силно токсичен за котките. Смята се за канцерогенно вещество и дори причинява вреда на околната среда. Маккар да се смята, че е безвреден за човека, познати са и отравяния с перметрин при вдишване на по-голямо количество или при непрекъснат контакт с него. Затова при деца трябва да се прилага много внимателно, ако изобщо се прилага. Дрехите, третирани с него, трябва да минат през няколко пранета, за да сме сигурни, че са добре изчистени. Накисването им с вода на слънце разгражда химикала за няколко часа.

ЗА ДА ИЗБЕГНЕТЕ ПОЛЗВАНЕТО НА ВРЕДНИ ПРОДУКТИ, МОЖЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ НАТУРАЛНИТЕ АЛТЕРНАТИВИ НА РЕПЕЛЕНТИТЕ

СРЕЩУ КОМАРИ
1.            За да предпазите стаята от влизането на комари, освен мрежа на прозореца, може да използвате и доста растения, чийто аромат не е по вкуса на комарите. Такива са например босилекът, Цитронела  (лимонената трева), мушкатото, невенът, папратът, розмаринът, декоративният тютюн и хризантемите. Поставете саксии с някои от посочените цветя на перваза, по балконите и близо до входната врата, за да може цветното ухание да прогони комарите.
2.            Друг изпитан метод срещу комарите са благоуханните етерични масла. Подходящи за борбата с насекомите са маслото от бор, върбинка, здравец, карамфил, канела, лавандула, мента, розмарин, чаено дърво, цитронела. Достатъчно е да разпръснете аромата на някое от посочените етерични масла като преди това се уверите, че никой вкъщи не е алергичен към уханието.
3.            Ако желаете да прогоните комарите от стаята или поне да не са в близост до вас, когато сте седнали вън на беседката, може да пробвате с домашен спрей – смес от вода и някакъв природен репелент. Пригответе го от вода и лимонов сок, от вода и сухи лавандулови листа или листа от роза, от вода и капки етеричните масла, изброени по-горе. Слагате сместа в пулверизатор и периодично освежавате с него въздуха.
4.            Пробвайте и с лимон и карамфил (доста главички от карамфил , подправката). Разрежете 1-2  лимона на половина и във всяка половинка забийте на половина карамфила. Така украсения лимон поставете в чинийка в стаята или на открито в близост до вас.
5.            Ако все пак не успеете да се спасите от неприятното ухапване от комар, тогава натъркайте веднага мястото с някое от изброените:
- чесън;
- кромид лук;
- влажна захар;
- солена вода;
- разтворена с вода сода бикарбонат;
- карамфилово масло;
- сок от корени и листа магданоз;
6.            Сред нещата, които отблъскват комарите, е вкусът на витамин В1. Миризмата му не се усеща от хората, но комарите го надушват в кръвта и бягат от него. Така че през лятото консумирайте повече храни богати на витамин В1 - марули, домати, патладжан, спанак, оризови трици, слънчогледови семена, пшеничени кълнове и др.
7.            Ето и рецепта за домашно приготвен репелент против комари (също и за мравки и бълхи, без химикали, които тровят тялото) Състав: 1/2 литър спирт, 100 гр карамфилови зърна, 100 мл бебешко олио (или масло от бадем, сусам, лайка, лавандула, копър и др.) Приготвяне: Накиснете зърната от карамфил да се мариноват в спирта четири дни. Разбърквайте всяка сутрин и вечер. На четвъртия ден добавете маслото и лосионът е вече готов за употреба. Начин на приложение: Внимателно разтъркайте няколко капки в кожата на ръцете и краката и само наблюдавайте как комарите ще избягат от стаята.  Също така отблъсква бълхите от домашните любимци.

СРЕЩУ КЪРЛЕЖИ. Педлагаме ви да си направите и един природен продукт, възпиращ кърлежите: Сложете 1 част масло от чаено дърво и 2 части вода в бутилка с пулверизатор. Напръскайте обувките, чорапите и ръкавите на дрехите си.

СРЕЩУ МУХИ. Мухите ще ги отблъснете със средиземноморско ухание.
        1.  Ако сложите в стаята купичка с лавандулова вода или запалите ароматна свещ със същтото ухание, неприятните насекоми ще избягат.
        2.    Друг аромат, който ще помогне, е миризмата на дафинов лист. Можете да поставите малки саксии с него на прозореца или да свиете няколко листа в букет, който да окачите в някой ъгъл на помещението.

СРЕЩУ ОСИТЕ И ПЧЕЛИТЕ. Те имат нещо общо с молците: не обичат нафталина и няма да пристъпят в дома ни, ако на прозорците поставим зрънца от него. Какво да направим обаче, ако имаме градина? За да обядваме, без насекомите да ни безпокоят, е достатъчно да сложим на 10 м от нас купичка с подсладена вода. Осите и пчелите ще попаднат в клопка и няма да ни пречат.

Предпазвайте се по-най здравословния начин от досадните насекоми и не забравяйте да четете етикетите.



Няма коментари:

Публикуване на коментар