неделя, 2 февруари 2014 г.

НАТУРАЛНА ЗАЩИТА СРЕЩУ ВРЕДИТЕЛИ

ДА СИ НАПРАВИМ ЕФИКСАНА ЗАЩИТА СРЕЩУ ВРЕДИТЕЛИ

Някои буболечки са полезни, но само докато не обсебят дома ни. Вредителите могат да бъдат голяма напаст у дома и навън, особено в големи количества и трябва да бъдат унищожавани своевременно. Тяхната приспособимост, съчетана с огромна скорост на размножаване дава на тези насекоми огромен потенциал за оцеляване. Ето защо премахването им трябва да се извършва с качествени препарати и те да се използват профилактично. Качествени не означава непременно високотоксични и химически.
Според изследвания обаче, някои от препаратите срещу  вредителите са опасни за здравето ни. Все по-често започва да навлиза употребата на екологично чисти био препарати и продукти, които са безвредни за нас и нашите деца. Така също можем и сами да си направим както козметика, така и почистващи препарати, и репеленти с достъпни, лесни средства от природата! Предлагаме ви няколко по-безопасни алтернативи, които дори ще ви спестят пари.

СРЕЩУ ХЛЕБАРКИ
1. Ефикасно средство срещу хлебарки е сместа от 2 части Боракс (бораксов прах) и 1 част захар. Тази пудра, наръсена във всички ъгли на стaите и около печката и хладилника, за 8-10 дни изчиства основно хлебарките. Ако се слага в дупки и пукнатини задължително се замазват с гипс.
Боракс се смята за най-безопаснот средство сред инсектицидите за хлебарки, мравки, бълхи и др., защото забавя техния метаболизъм. В медицината се използва за малки изгарания и порязвания, като антисептично средство.

2. Хлебарките не обичат силните миризми. Затова, ако се постави камфор в ъглите, където се разхождат - загиват.
3. Какъвто и продукт да се изпозва срещу хлебарките, най-важното правило е да се избягва повторното заразяване. Кухнята трябва да се подържа абсолютно чиста и храната да е добре опакована. В никакъв случай да не се оставят мръсни съдове в мивката /съдомиялната, защото хлебарките ще ги нападнат още същата нощ.

СРЕЩУ БЪЛХИ
1. В борбата срещу бълхите също можем да се доверим на силните природни миризми. Изпитано средство срещу бълхи е счукан камфор, разтворен в газ. С тази смес се мажат пукнатините на пода.

2. Така също пукнатините и ъглите у дома, могат да се намажат с гъста каша от пречистен тебешир и олио. Тебеширът (Creda alba) се използва в народната медицина. Когато е за лечебна и почистваща цел, той трябва де е пречистен, а не от този който се продава в книжарниците. Може да се закупи от аптеките.

3. А пудрата от счукан тамян, наръсена върху дюшеците и матраците, ги пропъжда от леглата.

4. Бълхите не обичат и розмарина. Ако направим билкова отвара от него, ще се избавим от хапещите паразити. За целта слагаме да кипнат във вода 2-3 стръка розмарин за около 10 минути. Сваляме от огъня, изчакваме да изстине и я пресипваме в шише с пулверизатор. С него напръскваме тапицираните мебели, възглавниците, дюшеците и дори домашните си любимци.

СРЕЩУ МОЛЦИ И ТЕКСТИЛНИ ВРЕДИТЕЛИ
1. Ефективно средство против молците са ореховите листа и листата от хмел. Много добри средства са изсушеният цвят на лавандула, ментата, камфоровите зърна, свежите портокалови и мандаринови кори. Молците не обичат миризмата на мушкато, здравец, листата на декоративната стайна коприва и дивите кестени. Ако решите да пробвате някое от последните предложения, то редовно заменяйте изсъхналите листа със свежи. Розмаринът също върши чудесна работа. Цялото растение в прясно или изсушено състояние притежава много добро инсектицидно действие, особено против молци. Поставяй го между дрехите.

2. И тук правилото в превенцията, е като при борбата с хлебарките- безупречна чистота. Молците обичат неизпраните и застояли дрехи. Надеждното средство против молците е и силното слънце, свежият въздух и честото почистване и пране на дрехите, и отстраняването на мазните и други петна по тях.

СРЕЩУ МРАВКИ. Предлагами ви няколко ефикасните и безопасни природни начини за справяне с малките досадници:
  1. Разрежете един лимон наполовина. Изстискайте сока му по целия път на мравките. Поставете лимонови кори около местата, на които сте ги виждали. 
  2. Поръсването със сол сигурно е най-разпространеният метод за борба с мравките. Поръсете около дупките, от които излизат и идват в дома ви, а също и по пътя им. 
  3. Наръсете с босилек навсякъде, където сте виждали да се разхождат мравките. Миризмата на тази подправка ги отблъсква. Други миризми, които ще ги изпъдят, са канела, карамфил, оцет и прах за пране. Сменяйте подправките със свежи веднага щом миризмата им отслабне.
СРЕЩУ КОМАРИ
1. За да предпазите стаята от влизането на комари, освен мрежа на прозореца, може да използвате и доста растения, чийто аромат не е по вкуса на комарите. Такива са например босилекът, Цитронела (лимонената трева), мушкатото, невенът, папратът, розмаринът, декоративният тютюн и хризантемите. Поставете саксии с някои от посочените цветя на перваза, по балконите и близо до входната врата, за да може цветното ухание да прогони комарите.
2. Друг изпитан метод срещу комарите са благоуханните етерични масла. Подходящи за борбата с насекомите са маслото от бор, върбинка, здравец, карамфил, канела, лавандула, мента, розмарин, чаено дърво, цитронела. Достатъчно е да разпръснете аромата на някое от посочените етерични масла като преди това се уверите, че никой вкъщи не е алергичен към уханието.
3. Ако желаете да прогоните комарите от стаята или поне да не са в близост до вас, когато сте седнали вън на беседката, може да пробвате с домашен спрей – смес от вода и някакъв природен репелент. Пригответе го от вода и лимонов сок, от вода и сухи лавандулови листа или листа от роза, от вода и капки етеричните масла, изброени по-горе. Слагате сместа в пулверизатор и периодично освежавате с него въздуха.
4. Пробвайте и с лимон и карамфил (доста главички от карамфил , подправката). Разрежете 1-2 лимона на половина и във всяка половинка забийте на половина карамфила. Така украсения лимон поставете в чинийка в стаята или на открито в близост до вас.
5. Ако все пак не успеете да се спасите от неприятното ухапване от комар, тогава натъркайте веднага мястото с някое от изброените:
- чесън;
- кромид лук;
- влажна захар;
- солена вода;
- разтворена с вода сода бикарбонат;
- карамфилово масло;
- сок от корени и листа магданоз;
6. Сред нещата, които отблъскват комарите, е вкусът на витамин В1. Миризмата му не се усеща от хората, но комарите го надушват в кръвта и бягат от него. Така че през лятото консумирайте повече храни богати на витамин В1 - марули, домати, патладжан, спанак, оризови трици, слънчогледови семена, пшеничени кълнове и др.
7. Ето и рецепта за домашно приготвен репелент против комари (също и за мравки и бълхи, без химикали, които тровят тялото) Състав: 1/2 литър спирт, 100 гр карамфилови зърна, 100 мл бебешко олио (или масло от бадем, сусам, лайка, лавандула, копър и др.) Приготвяне: Накиснете зърната от карамфил да се мариноват в спирта четири дни. Разбърквайте всяка сутрин и вечер. На четвъртия ден добавете маслото и лосионът е вече готов за употреба. Начин на приложение: Внимателно разтъркайте няколко капки в кожата на ръцете и краката и само наблюдавайте как комарите ще избягат от стаята. Също така отблъсква бълхите от домашните любимци.

СРЕЩУ МУХИ. Мухите ще ги отблъснете със средиземноморско ухание.
1. Ако сложите в стаята купичка с лавандулова вода или запалите ароматна свещ със същтото ухание, неприятните насекоми ще избягат.

2. Друг аромат, който ще помогне, е миризмата на дафинов лист. Можете да поставите малки саксии с него на прозореца или да свиете няколко листа в букет, който да окачите в някой ъгъл на помещението.

СРЕЩУ ПАЯЦИТЕ. Срещу домашните тъкачи на мрежи ще помогне калиев сулфат от аптеката. Достатъчно е с четка да се намаже по ръбовете на касите на вратите и перваците на прозорците със смес от 1 част калиев сулфат и 2 части топла вода. Паяците няма да посмеят да влязат повече в къщи.

СРЕЩУ ОСИТЕ И ПЧЕЛИТЕ. Те имат нещо общо с молците: не обичат нафталина и няма да пристъпят в дома ни, ако на прозорците поставим зрънца от него. Какво да направим обаче, ако имаме градина? За да обядваме, без насекомите да ни безпокоят, е достатъчно да сложим на 10 м от нас купичка с подсладена вода. Осите и пчелите ще попаднат в клопка и няма да ни пречат.

СРЕЩУ КЪРЛЕЖИ. Педлагаме ви да си направите и един природен продукт, възпиращ кърлежите: Сложете 1 част масло от чаено дърво и 2 части вода в бутилка с пулверизатор. Напръскайте обувките, чорапите и ръкавите на дрехите си.

Природата си има средство за решаване на всеки проблем. Доверете се на природата – това винаги е правилното решение.















Няма коментари:

Публикуване на коментар