събота, 26 април 2014 г.

Coffee Mate


Coffee Mate 
Не! С Кафето не са създадени един за друг!

Само за хранителната промишленост този продукт може да се приеме като "сметана за кафе", дори и на растителна основа. Всъщност тази сметана не съдържа нито заквасена сметана, нито мляко. Според съставки, това е основно вода, захар, и частично хидрогенирано растително масло



Нека разчетем етикета така:

1) Сироп от тапиока 
Тапиоката е хранителен продукт, който се извлича от грудките на растението маниока и се търгува като гранулат. Прилага се  генна технология при отглеждането на този продукт, но на етикетите не се изписва, че сироп от тапиока или нишесте от тапиока, е добит от генетично модифициран маниока.

2)      Хидрогенно растително масло
Най-вероятно това е соево или памучно олио (т.е. трансмазнини, вероятно ГМО). В много храни (особено преработени храни за закуска ) се използва частично хидрогенирано масло от памучно семе поради една проста причина: то е много евтино и в повечето слуачаи е ГМО продукт.

3)      Регулатори на киселинността E340ii, E451i, E333iii
Регулатори на киселинността, стабилизатори, текстуриращи агенти. Все още няма известни показатели за вреда върху здравето.

4)      Натриев казеинат (Млечен протеин)
Маскиран под E469- текстуриран протеин.
Когато видите на опаковките думата “казеин”, “натриев казеинат”, “калциев казеинат”, знайте че това е млечният протеин на прах, който вие не искате във вашето тяло. Робърт Коен го обяснява така: "Когато вземете млякото и се отървете от мазнините, водата, и останете само с протеини, те на практика са само кръвни протеини: серумалбумин, млечен протеин, 90% от млякото еказеин. Когато казеинът се извлече от млякото, той всъщност е едно лепило, използвано да залепя лепенки върху бирени шишета. Той е едно лепило, използвано, за да крепи дървото във вашите мебели. Когато приемате казеин – лепилот от млякото, тялото ви го разпознава като чужд протеин, започва да произвежда  хистамини и накрая става на слуз"

5)      Емулгатори E471, E472e
Най-често срещаното Е е номер 471 или моно- и диглицеридите на мастните киселини.
Добавя се, за да спомогне за формирането на храната и запазването на консистенцията й за по-дълго време. Използван като емулгатор, Е-471, спомага за смесването на вещества, които по принцип не биха могли да се смесят. Все още не е установена оптималната позволена доза на ден. Емулгаторът увеличава и калориите в храните, в чийто състав влиза, което трябва говори само по себе си на хората с наднормено тегло или проблеми в храносмилателната система.

6)      Антислепващ агент E554
E554 Sodium aluminium silicate - заместители на сухо мляко и брашна; опасен при бременност!

7)      Аромати 
Усилващи вкуса и аромата са от Е620 до Е640. На този етикет не са изписани ароматите, които са използвани за произвдоството на продукта. За Е-тата от този спиък не са наблюдавани странични ефекти, но не са подходящи за деца.

8)      Сол

5)       Произведено в Тайланд от Nestle Thai Ltd.
ЕС внася 3,6 милиона тона тапиока годишно, главно от Тайланд. 

Още ли смятате, че кафето ви е създадено за Coffee Mate?! За богат и плътен вкус?!



А защо не си приготвите своя собствена домашно приготвена ароматизирана сметана за кафе? Запишете си примерна рецепта:
- 1 чаша пълномаслено мляко 
- 1 чаша течна сметана 
- 2 супени лъжици какао на прах 
- 4 супени лъжици кленов сироп 
- Екстракт 1 чаена лъжичка бадемово масло
Начин на приготвяне: Смесете заедно мляко, сметана, какаото на прах и кленовия сироп. Разбъркайте добре Затоплете ги на средна температура в тенджера на котлона. Когато сместа започне да отделя пара, отстранете от котлона и се разбъркйте с бадемовия екстракт. Налейте в стъклен съд и съхранявайте в хладилник (срок на годност на млечен продукт)

Към горната рецепта може да добавите и 1 1/2 ч.л. канела на прах и 2 ч.л. екстракт от ванилия.

Развихрете рецептата по Ваш вкус и се насладете на ритуално пиене на кафе!

Автор: Натали Грозданова
Използвана литература, превод статии от: www.gmo-compass.org;100 Days of Real Food: Label Reading; http://en.wikipedia.org; Робърт Коен, автор на книгата “Milk: theDeadly Poison” (Млякото – смъртоносната отрова);  http://deliciouslyorganic.net/


Няма коментари:

Публикуване на коментар