събота, 26 април 2014 г.

КУЛТУРА В ПАМПЕРСИ

Памперсите може и да са опасни


Нека започнем с това от какво всъщност са направени еднократненти пелени (т.нар. памперси от марката Pampers)

Веществото, което прави памперсите толкова ефективни се нарича натриев поликрилат и представлява суперасорбираща пудра, която когато се намокри се превръща в гел. Налице са доста опасения свързани с използването на подобен гел- не на последно място проблемът, че създавайки илюзията за сухота, не малко родители оставят памперса по-дълго от необходимото, което създава условия за възникването на различни бактериални инфекци.
Също така различни изследвания показват връзка между диоксина- вещество съдържащи се в памперсите и е нежелан страничен продукт от процеса на избелване. Диоксина е класифициран като вероятен канцероген, а различни изследвания го свързват с проблеми върху имунната система

Има и някои много други съществени причини, поради които се предпочита използванатето на пелени за многократна употреба
1) Широкото дъно на памперса държи тазобедрените стави в естествено състояние, а това е най-добрата профилактика на луксацията. Децата толкова са свикнали с тази хигиенична придобивка, че трудно се разделят с нея. Не е рядкост малчугани на 3-4 години, вече говорещи, да мъкнат "тоалетната” със себе си. Голямо удобство за родителите и децата, но трябвя да се знае, че продължителното носене на памперси може и да е опасно.
2) Откакто памперсите навлязоха масово в употреба, броят на бъбречните инфекции се е увеличил, особено при момичетата. Причината е, че бактериите от изпражненията лесно минават в пикочните пътища и предизвикват възпаление. Те лесно се размножават, защото имат идеални условия за това – влага и топлина в памперса. Тези условия са любими и на гъбичките.
3) По същата причина кожата на седалището лесно се възпалява, а знаете колко трудно се лекува подсичането. Освен това не може да се разбере колко пъти пишка детето, и ако има проблем като рядко уриниране при някои бъбречни болести, няма как да се разбере. Недостатъците на памперсите не означават, че трябва да се върнем в миналия век с пелените. Но да за безопасни за децата ни, трябва да ги ползваме разумно!!!
За родителите, които искат да се възползват от предимствата на ЕСТЕСТВЕНИТЕ ПЕЛЕНИ и ЕСТЕСТВЕНА БЕБЕШКА ХИГИЕНА, може да се запознаят с подробна информация и добри практики тук http://bezpeleni.info
и не забравяйте, че За изработката на 500 памперса загива едно голямо дърво в разцвета на силите си. Отглеждането на едно дете с памперси коства 10 отсечени големи дървета.
 Нека се ползват екологично чисти и незамърсяващи природата продукти!!!
Автор: Натали Грозданова
Източник: http://bezpeleni.info

http://www.edna.bg/ - Консултация със специалиста д-р Павлина Андреева; 

http://www.matatama.com/blog/zashto-da-izpolzvame-mnogokratni-peleni 



Няма коментари:

Публикуване на коментар