вторник, 21 май 2013 г.

ЗА ВНОСНИТЕ ДОМАТИ


ТУРСКИ, ГРЪЦКИ...
ВЪОБЩЕ ВНОСНИ ДОМАТИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ, ОТ КЪДЕ ИДВАТ?

Много хора все още не могат да си отговорят на въпроса, защо вносните домати са по-евтини от българските, даже често обвиняваме българските производители и търговци, че са алчни. Със сигурност има търговци, които завишават драстично цените, но основната разлика е, че КОГАТО ГОВОРИМ ЗА ВНОСНИ И БЪЛГАРСКИ ДОМАТИ, НИЕ ГОВОРИМ ЗА ДВА КОРЕННО РАЗЛИЧНИ ПРОДУКТА.

1) Вносните се гледат в така наречените "хидропоники" - това са оранжерии, където липсва почва и растенията живеят в циркулираща вода с ХИМИКАЛИ (водата не се хвърля, а се върти, като се добавят непрекъснато химикали докато не се поеме от растенията). Самите домати са фуражни сортове с дълъг срок на годност, които след бране се обработват допълнително с ХИМИКАЛИ, пакетират се и се превозват в хладилни камиони, до хладилни камери в България, от където търговците с маски на устните си (заради ХИМИКАЛИТЕ) зареждат. По този начин се гледат не само домати, но и чушки, марули, спанак, даже и кореноплодни, забележете, че освен с липсата на вкус, при спанака, марулите и др. растения, които се продават с корените, липсва каквато и да е пръст по тях, защото са гледани без такава.

Холандски хидропоники в Турция:

В филма ясно е показано как се гледат домати в Турция, в коментарите под клипа, пише, че е правен преди 10г., а от 5-6години масово се гледат доматите по този начин за ИЗНОС!

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cEKS4yR7G7A

Турски сайтове продаващи такава техника:
http://hydroser.com/about_us/videos

http://www.hortidaily.com/article/1845/Growth-Turkish-tomato-acreage-provides-opportunities-for-growers-and-suppliers

2) Българският домат, е гледан предимно на полето под жаркото слънце, напоен с чиста вода (нециркулираща), пръскан предимно със син камък, който се използва и в био-земеделието, обикновено се бере рано сутрин и след няколко часа е по борсите и пазарите.
Български домати:
http://www.youtube.com/watch?v=dIky9bC6Y8U
....................................................................
Турските домати отровни
В изследваните плодове и зеленчуци има химически вещества над допустимите норми http://www.blitz.bg/news/article/134817

"Грийнпийс": Най-много пестициди има в турските плодове и зеленчуци
http://www.dnevnik.bg/zelen/2012/03/27/1796519_griinpiis_nai-mnogo_pesticidi_ima_v_turskite_plodove_i/

Ядем отровни гръцки домати
http://mishenabg.blogspot.co.uk/2011/02/blog-post_11.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар