четвъртък, 16 май 2013 г.

ТЕФЛОН... ти мислиш за всичко!


Тефлонът е вреден за здравето!

Източник http://www.zdravosloven.com

Нека заедно да претеглим предимствата и недостатъците на използването на тефлон в домакинството и вие сами вземете решението дали да продължите да го използвате или да изхвърлите всички тефлонови съдове и да ги замените с керамични или поне чугунени, или от неръждаема стомана. Основното предимство на тефлона е, че храната не залепва по него и наистина се почиства изключително лесно, дори и само с мокра кърпа. Но дали това наистина е основателна причина?

Сега малко история и повече за участието на тефлона в нашето ежедневие. Тефлонът е търговското наименование на полимерното съединение политетрафлуоретилен (ПТФЕ), което е открито през 1938 от Рой Планкет и се оказва най-хлъзгавата съществуваща субстанция. Тефлонът се комерсиализира през 1946 година и много бързо завзема домакинствата. Освен това той се използва и в комуникациите, космическите съоръжения, електрониката, промишлените процеси и архитектурата. Тефлонът се съдържа в много различни препарати, използвани за премахване на петна от дрехи и килими и по тази причина е наречен най-добрият приятел на домакините. Той променя завинаги и пластмасовата индустрия, а фирмата производител - Дюпон печели много награди и признания в сферата на полимерите.


Как може тефлонът да навреди на хората, животните и околната среда?
Надали искате политетрафлуоретилен в сутрешната си порция яйца! Все по-често се споменава думата канцерогенен, когато става въпрос за тефлона и вие бихте попитали защо не се извади от употреба. Всички знаем, че това е свързано с много пари (2 милиарда долара годишно), реклами, платени публикации и т.н. Вместо да го забранят, различните асоциации са поставили условия на производителите и търговците, които използват тефлон, например в готварските съдове, дрехи, опаковките на пуканките за микровълнова, кутиите за пица, да контролират разпространението на вредните емисии и това трябва да се случи най-късно до 2015 година. Какъв ли друг химически заместител с десетки вредни въздействия ще открият учените?

В рамките на 2 до 5 минути на печката, домакинският съд, покрит с тефлон, се нагрява до такива температури, при които покритието се разрушава и излъчва вредни токсични емисии, свързани със смъртта на стотици, а може би дори хиляди птици (най-ниската температура, при която отделяното от незалепващото покритие вещества би могло да убие птица е 202 градуса) и с неизброимо количество човешки болести. В случаите на „тефлонова токсикоза”, дробовете на птиците, изложени на вредните емисии, се изпълват с течност и това води до задушаване. При хората може да се наблюдава, така наречената „треска от полимерните изпарения”, която има симптомите на обикновения грип (зачервено гърло, стягане в областта на гърдите, висока температура, втрисане, кашлица).

Тефлонът съдържа амониев перфлуороктаноат, който се свързва с болести, като рак, нарушаване функциите на органите и други заболявания, наблюдавани при тестове, извършени от Агенцията за защита на околната среда (АЗОС). И най-страшното е, че най-големи количества от C-8 са открити в детските организми, което на свой ред може да доведе до дългосрочни заболявания при подрастващите поколения, сблъскващи се навсякъде с тефлона. Това са заболявания, свързани с намаленото ниво на репродуктивни хормони, тумори на дробовете, панкреаса, репродуктивните органи и нарушена имунна защита. Изследвани са жени, които има трудност със забременяването. При голям процент от тях, в организма им се наблюдава повишено съдържание на емисии, които се отделят от тефлона. А чували ли сте, че има и производители, които изработват дрехи, покрити с тефлонов слой (например ски екипировки), за да не се цапат и мачкат. По този начин вредните вещества проникват през кожата, директно в организма ни!

Незалепващите покрития достигат състояние на отделяне на токсични емисии за броени минути. Само при 360°C тефлоновият тиган изпуска поне 6 токсични газа. АЗОС разглежда 16 изследвания, проведени през последните 50 години, потвърждаващи, че нагрятият до определени температури тефлон, излъчва 15 токсични газа и частици. Много от тези изследвания са проведени от самите учени на фирма Дюпон още в далечната 1950 година, когато сред работещите във фабриката започва да се наблюдава „треската от полимерни изпарения”, която в последствие може да доведе до потенциално фаталното състояние, наречено едема (натрупване на течности в дробовете). Отделяните от тефлона вещества могат да причинят и инсулинови проблеми, риск от напълняванеи рак на щитовидната жлеза.


Предлагаме ви и още малко статистика за видовете токсичните частици и газове и температурите, при които се излъчват те. Статистиката е зловеща, но ние преценихме, че е добре преди да поставите тигана върху печката, да знаете точно какви са вредните вещества, които добавяте към своята и храната на най-близките си.

240°C - Тефлонът излъчва ултрафини частици, които са много токсични и може да причинят проблеми на дихателния тракт.
360°C – Хексафлоропропен (ХФП): Излагането на флуоркарбони като ХФП при хората, може да доведе до раздразнения на очите, носа и гърлото, главоболие, нарушение в сърдечния ритъм, едема и възможна смърт. Дългосрочното излагане пък може да доведе до намалени двигателни способности и памет.
360°C - Трифлуороцетна киселина (ТФО): Твърде токсична е за растенията, а също така е вредна за озоновия слой. Използва се като озонов изпарител в хладилните системи, аерозолите и други продукти.
360°C - Монофлуороцетна киселина (МФО):
Тази киселина е изключително токсична и доза от 0.7-2.1 мг/кг може да убие човек. Първоначално симптомите са повръщане, неспокойствие, ниско кръвно налягане и замъглено виждане, като при продължително излагане може да се стигне до неравномерен сърдечен ритъм и сърдечни удари. МФА лесно се разпада във флуорацетат, който може да причини депресии и повредени функции на тестисите.
360°C - Перфлуороктаноева киселина (ПФОА, известна като C8 ): Никога не се разпада в природата и е открита в кръвта на над 92 процента от американците. Силен канцероген, който се свързва с рака на дробовете, тестисите и панкреаса. Със силно токсичен състав. Установено е, че отнема 4.4 години, за да могат хората да елиминират половината от съдържащото се в телата им количество.
Освен това при тази температура се излъчват Тетрафлуоретилен (ТФЕ) и Дифлуорацетилова киселина (ДФА).
470°C - Силикон тетрафлуорид (SiF4): Това е един високо токсичен, корозивен газ. Влагата в дробовете причинява разделянето на силиконовите частици и отделянето на токсична киселина. Вдишването на тази киселина може да доведе до възпаления на очите и гърлото, кашлица, затруднено дишане, зачервяване на кожата поради липса на кислород и натрупване на течности в дробовете. По-дългото излагане може да причини загуба на тегло, намаляване количеството на белите и червени кръвни телца и нетипично втвърдяване на костите (остеосклероза).
475°C – Перфлуороизобутaн(ПФИБ): Той е изключително токсичен и вдишването му може да доведе до едема, състояние, което на свой ред може да доведе до смърт. Може да се използва за химическо оръжие. Кратковременното излагане на ПФИБ води до лош вкус в устата, повръщане и слабост. Едема се появява от един до четири часа след излагането и е животозастрашаващо само в някои случаи. При повечето хора се изчиства за около три дни.
500°C – Карбонил флуорид (COF2): Той се разпада на хидроген флуорид и въглероден диоксид. Може да дразни очите, учите и носа. По-сериозните симптоми са болки в гърдите, затруднено дишане, събиране на течности в дробовете, слабост, повишаване на нивото на глюкозата.
500°C – Флуороводород: Може да причини смърт на всеки орган, с който влезе в контакт, включително и дробовете. Вдишването му може да причини проблеми на дробовете (например едема) и възпаление (пневмония). Флуоридът напада и минава лесно през клетъчните мембрани, причинявайки смъртта им. Флуоридният йон, който е отрицателно зареден и е много токсичен, се свързва с положително заредените йони на магнезия и калция. Стига се до намаляването на количествата на калций в нашия организъм (хипокалцемия), което на свой ред води до нарушения в сърдечния ритъм, сърдечни удари, мускулни спазми и смърт. За по-високите температури ще ви запознаем накратко с някои факти. С увеличаването на температурата, съответно расте и количеството и силата на вредното влияние на излъчените емисии.

600°C – Флуорирана трифлуороцетна киселина(CF3COF): Много токсичен, тъй като се разпада на флуороводород.
600°C – Октафлуорциклобутан: Един газ, който се използва в полупроводниковата индустрия. Вдишването на големи количества може да причинят нерегулярен сърдечен ритъм, безсъзнание и смърт.
600°C - Перфлуоробутан (ПФБ, Търговско наименование CEA-410): ПФБ има дълъг живот в горните слоеве на атмосферата и има над 8000 пъти по-голямо влияние върху глобалното затопляне от въглеродния диоксид.
650°C – Въглероден тетрафлуорид (CF4, тетрафлуорометан): Също е с над 6000 пъти по-високо влияние върху глобално затопляне от въглеродния диоксид и може да остане в природата над 50000 години. Вдишването му може да причини раздразнения на очите, ушите и носа, нерегулярен сърдечен ритъм, главоболие, а понякога и кома.

Здравословни съвети от нас. Списъкът с вредните влияния, пък били те и евентуални, е ужасяващо дълъг и мрачен. Всички ние от екипа на ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ, вече изхвърлихме тефлоновите съдове от кухните си и ги заменихме основно с модерни съдове от керамика, защото освен че в тях храната е по-вкусна, те са напълно здравословни. Наистина по-трудно се почистват, но си струва да знаем, че ястията ни не са подправени с допълнителни химикали, не сме причинили смъртта на птица и не сме замърсили допълнително въздуха с вредни емисии.
Продължаваме да търсим здравословна алтернатива на така удобните тефлонови скари и плочи за печене и в най-скоро време ще започнем да предлагаме и такива уреди в нашия магазин.
Помислете за собственото си здраве и здравето на вашите близки хора!

За създаването на тази статия сме използвали литература и източници информация както следва:
• Списание wiseGEEK
• Tuberose.com – сайт за алтернативна медицина
• Wikipedia
• Предването "На кафе" с Гала по Нова Телевизия, с участието на д-р Мария Папазова

Няма коментари:

Публикуване на коментар