сряда, 17 април 2013 г.

McDonalds, KFC....


McDonalds – как да украсиш нещо грозноtn.jpg
Много може да се каже за местата като McDonalds или Burger King – колко е нездравословно, колко измамни са рекламите, как се пристрастяваш към храната и колко са лоши условията на работа. Едно е обаче да го знаеш, а друго е да го осъзнаваш. Точно на тази тема са направени филмите Supersize Мe и Fast Food Nation. Първия показва колко е вредна храната за тялото, а втория как се приготвя и какво слагат в нея. И двата филма целят да ни отвратят изцяло за да спрем да се тъпчем с подобни гадости.
Това обаче не действа. Ще ви дам един конкретен пример – мен. Доста от приятелите ми са работили на подобни места. Когато гледахме заедно SuperSize Me възкликнаха, че това било нищо в сравнение с това, което ставало в кухнята. Не се спазват толкова правилата за чистота и качество на храната. Сандвичите престояват или не се допичат, а както се вижда от Fast Food Nation, последното е много важно. Въпреки всичките аргументи и доказателства, аз пак ям т.н. junk food. Вярно е, че след всеки от тези филми не съм ял един месец такова нещо, а и по принцип не ям често, но на 2-3 седмици ми се случва да ми се прияде и да отида.
Повечето хора дават пристрастяването като основна причина за желанието да ядеш junk food. Наистина се слага много екстракти в сандвичите и в напитките, които водят до пристрастяване. Това не е като пристрастяването към кафето или цигарите, макар че има такива случаи, но от време на време просто ти се преяжда. Единственото нещо, което те спира в такива моменти е знанието, че е вредно, но големите компании имат решение и за това – маркетинга.
С рекламните си кампании се показва колко са качествени продуктите, колко внимателно се приготвят и че дори не са вредни. Знаете ли, че McDonalds твърдят, че диетолозите препоръчват храната им за диета! Това ми напомня на рекламите от преди 50 години, където се е казвало, че докторите препоръчват цигарите. Също така се показват реклами като тези отдолу, в която се вижда колко са щастливи работниците, колко е стерилно всичко и как се отбира най-доброто за да ви го лепнат на сланините. Това е само за да ни обърка и да изкриви истината. Сигурен съм, че снимката в началото на статията ви е объркала – как може нещо, което изглежда толкова добре, да е опасно. Сравнете моля тези снимки с показаното във Fast Food Nation. Разликата е поразителна.
001_hamburger_65.jpg 002_hamburger_54.jpg 003_hamburger_51.jpg
004_hamburger_58.jpg 005_hamburger_51.jpg 006_hamburger_62.jpg
007_hamburger_60.jpg 008_hamburger_67.jpg 009_hamburger_56.jpg
010_hamburger_52.jpg 011_hamburger_70.jpg 012_hamburger_81.jpg
016_hamburger_64.jpg 017_hamburger_89.jpg 018_hamburger_43.jpg
021_hamburger_50.jpg 022_hamburger_61.jpg 023_hamburger_66.jpg
024_hamburger_52.jpg 025_hamburger_77.jpg 027_hamburger_59.jpg 030_hamburger_63.jpg
Защо тази храна не е забранена – защото носи милиарди. Когато има толкова много пари, има и много добри адвокати и лобисти, които убеждават политиците да не действат в интереса на хората. А народа си мълчи, защото храната е вкусна, макар и “предполагаемо” вредна. Въпреки, че постоянно излизат нагледни примерни като този, че очевидно има нещо гнило в Дания.

Източник: http://yurukov.net/blog/

Няма коментари:

Публикуване на коментар