сряда, 17 април 2013 г.

СОЕВ СОС - отрова в бутилка?


Смята се, че тази вкусна и здравословна подправка задължително трябва да бъде включена в човешкото хранене. 

Как се произвежда соев сос?
Именно модерната технологията на производство поставя под съмнение полезността на този привидно необходимо продукт. В идеалния случай, соевият сос се приготвя по следния начин.

Соя се попарва, смесва се с печени зърна пшеница, след това се залива с вода и се добавя малко сол. Получената смес се оставя да ферментира на слънце в специални контейнери. Тази маса достига до желаното „състояние” за не по-малко от една година.
Във висококачествения соев сос, към по-горните съставки могат да се добавят в различни комбинации натурални екстракти, като чесън, копър, и други, за промяна на вкуса.
Безспорно, такава комбинация от продукти е не само вкусна, но и много полезна. Затова все повече загрижени за собственото си здраве, европейците започват да консумират огромни количества соев сос ....
И после - класическите закони на пазара: високото търсене стимулира висока изобретателност у производителите. Желанието за печалба, уви, често е придружено от загуба на качеството.
Единственият доброкачествен начин за ускоряване на подготовката на соев сос е да се прибавят специфични микроорганизми към ферментационната маса. Това придава на соса характерния сладък привкус и ускорява неговото „узряване” с около 12 пъти.
Тези два вида се считат за най-безопасни и дори полезни. Но цените на тези сосове не всеки може да си позволи: от 3 до 9 долара за бутилка.
Много по-евтино, 1-2 долара за бутилка, струва сосът, приготвен по този начин: Соята се вари със сярна или солна киселина, а след това се прегасява. Това е всичко. Технологията е проста, времето за приготвяне е минимално. За месец работа може да се затрупат всички пазари с много евтин и бързо продаваем продукт. Повечето видове соев сос на пазара, са приготвени по такъв начин.
И още по-лесно е соев концентрат да се разрежда с вода и да се бутилира, и хайде по рафтовете. Това е евтино като в предишния метод, но поне не е опасно. За полезност не може да става въпрос.

Соев сос за стройна фигура. 
Соевият сос е единственият от всички соеви продукти, който в един глас препоръчват специалистите по хранене.

Той не съдържа холестерол; заменя едновременно солта, подправки, масло, майонеза; нискокалоричен е - на 100 грама - 70 ккал.
А за тези, които са на диета, трябва да изберат соев сос с ниско съдържание на натрий. Ето защо, ние трябва да се научим да правим разлика от макар и относително евтиния, но добър сос от явно фалшивия.

Как да си изберем качествен сос? 

По бутилката. Всеки качествен соев сос се продава изключително в стъклени бутилки. В пластмасови - губи вкусовата и ароматната си идентичност.
По състав. Трябва да съдържа само натурални съставки, без оцветители и ароматизатори. В качествения сос има до около 8% протеини.
Обикновено почтени производители пишат върху етикета: „произведено при естествена ферментация” – нали това принадлежи към преимуществата на продукта. Тези, които разреждат соев концентрат с вода, обикновено само скромно добавят думата „изкуствено”. А производителите аматьори, които тровят хората с киселини обикновено не указват нищо на етикети, тъй като това не е в техен интерес.
Изберете соев сос по цвят.
Специалистите препоръчват да се разглежда соса на светлината. Ако той е светло кафяв на цвят, то без съмнение е натурален. Изкуственият и произведеният с помощта на киселина сос обикновено има тъмно кафяв чак до черен цвят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар