петък, 15 ноември 2013 г.

Тайната на безсмъртните Maк-бургери

Нагледно фимче защо не трябва да ядем в MCDonalds. Експериментът, който доказва трайността на продуктите им. 


Откак Морган Спърлок показа буркана с мистериозно добре запазените пържени картофи в "Super Size Me", списъкът с експонати в музея на "Макдоналдс" с храни, които отказват да се развалят, нараства главоломно. Последен в него се включи Happy Meal Project - бургер и пакет пържени картофи, които издържаха, без да се развалят, 143 дни.

Започнат от нюйоркския фотограф Сали Дейвис като наполовина творчески, наполовина хранителен експеримент, Happy Meal Project включва документиране от Дейвис на един Happy Meal през няколко дни, докато той се развали. На 137-ия ден обаче храната все още изглежда доста добре.
Има и други, още по-шокиращи примери за странната неразрушимост на храната от "Макдоналдс": като този нещастен бургер, който съществува от 12 години. Или друг, който не е успял да плесеняса в продължение на година, или един, който е обикалял из САЩ в чантата на една дама в продължение на повече от четири години.
Неорганичната храна? О, ужас...
Всеки експеримент, естествено, носи със себе си нова вълна от страх и гняв срещу химикалите и консервантите, които правят храната за бърза консумация почти неорганична.
От своя страна "Макдоналдс" като цяло запазват мълчание. Китайското поделение на гиганта в бизнеса с бързо хранене разпространи изявление през май, за да се противопостави на истерията след едногодишния експеримент на Джоан Брусо.
В изявлението си компанията оповести, че всичките й хамбургери се правят от 100 процента одобрено от американското министерство на земеделието телешко месо и са напълно лишени от консерванти. Любопитно е обаче, че от фирмата избягнаха да заявят същото за пържените картофи, хляба, кашкавала или сосовете.
Какво има в пържените картофки
Но консервантите може да не са единствено отговорни за устойчивостта на плесенясване на типичния Happy Meal. Марион Нестле, председател на програмата по изследвания на храните към Нюйоркския университет, заяви, че "Макдоналдс" се налага да използват "наистина много" натриев пропионат, за да попречат на развитието на бактерии или плесени.
Например пържените картофи на "Макдоналдс", които редовно са доказвали устойчивостта си на разваляне, съдържат лимонена киселина като консервант. Но по-важен факт може би е съдържанието на мазнина в картофите.
Около 50% от общо 250 калории, съдържащи се в малко пакетче картофи, идват от мазнината. "Всичко, което съдържа много мазнина, е с ниска влажност," казва Бари Суонсън, професор в факултета по наука на храните във Вашингтонския университет. А ниската влажност означава по-малък шанс за поява на плесени.
Те са по-хрупкави и по-тънки от обикновените картофи, което означава, че са изложени на по-голяма топлина на единица площ, което унищожава патогенните компоненти и намалява водното съдържание. Картофите на "Макдоналдс" също така са покрити старателно с дебел слой сол - нещо, което хората използват като естествен консервант в последните 2500 години.
Изобилни мазнини в телешкото
Телешкото в сандвича също изобилства от мазнини - количеството им варира между 37 и 54 процента от общото калорийно съдържание - и е приготвено на висока температура. "Също така то е много тънко, което отново означава висока температура на единица площ," казва Шон О'Кийфи, професор по въпросите на храните във Вирджинския технологичен институт. Дейвис отбелязва, че с времето месото в сандвича се свива и втвърдява, губейки и тази влажност, която преди е съдържало.
Обикновено сусамено хлебче в "Макдоналдс" съдържа калциев пропионат и натриев пропионат - и двете съставки са консерванти. Но списъкът със съставки - включително консерванти - всъщност не се различава от това, което ще откриете върху опаковката на който и да е обикновен хляб на щанда в супермаркета.
Популярните в САЩ Wonder Light Enriched Buns например също съдържат калциев пропионат. Въпреки че нито една от опаковките не сочи количествата консервант, разумно е да приемем, че и в двата случая той е под одобрените граници от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA).
В крайна сметка, според О'Кийфи, мразещите "Макдоналдс" - поне в научен аспект, нямат основание. "Съставките са подобни на каквото и да е, което можете да откриете в консервирани продукти за бързо хранене," казва той.
За добро или лошо, "Макдоналдс" вече не са химическа лаборатория от тайни съставки, замислени да ни балсамират отвътре. Поне не повече от всеки друг производител на консервирани храни.
И един Happy Meal успява да не се развали, защото изобилства от мазнини, сол и практически е лишен от хранителни вещества - което всъщност само по себе си е добра причина така или иначе да го избягвате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар