понеделник, 11 ноември 2013 г.

ЗА ОПАСНОСТТА ОТ АКРИЛАМИДА


Знаем, че пържените картофи са пълни с трансмазнини, но малцина са чували за високото им съдържание на акриламид – канцероген намиращ се във въглехидратни храни, пържени или печени при висока температура.
Пържените картофи са пълни с трансмазнини, за които знаем, че потискат имунната система и причиняват болести на сърдечно-съдовата система, диабет, наднормено тегло, стерилност, дефекти при раждането, намалена способност за произвеждане на майчино мляко, загуба на зрението и отслабване на костите и мускулите.
Но пържените картофи също съдържат акриламид, канцероген намиращ се във въглехидратни храни, пържени или печени при висока температура.
Световната здравна организация научава за опасността от акриламида за първи път през 2002 г. след публикация на проучване от Швеция, което прави връзката между консумацията на акриламид и заболяванията от рак. Оттогава независими проучвания направени в Америка, Германия, Норвегия, Швейцария и Англия потвърждават тази връзка.
Няколко месеца след публикуването на оригиналното проучване, Центърът за наука и обществен интерес във Вашингтон, прави свое собствено проучване на съдържанието на акриламид в най-често употребяваните високо-въглехидратни храни в Северна Америка.
Ето какво показват техните резултати:
  • Пържени картофи, големи – акриламид 59-82 mcg
  • Пикантни картофи, големи – акриламид 52 mcg
  • Картофени чипсове – акриламид 25 mcg
  • Царевичен чипс – акриламид 11 mcg
  • Варени картофи – акриламид по-малко от 3 mcg
  • Вода – акриламид 0.12 mcg (това е безопасен лимит поставен от Агенцията по опазване на околната среда EPA)
Количеството на акриламид, намиращо се в една голяма порция пържени картофи в ресторант за бързо хранене, е поне 300 пъти повече от това, което EPA разрешава като количество в чаша питейна вода.
„Изчислили сме, че акриламидът причинява няколко хиляди заболявания от рак на година в Америка” каза професор Дейл Хатис от Университета Кларк.
Днес сме добре информирани за твърдата връзка между консумацията на акриламид и развитието на ракови заболявания. Хубаво е да се знае, че варените картофи при анализ не съдържат или пък имат много малко количество акриламид. Акриламид се образува, когато въглехидратни храни се пържат или пекат при висока температура. Това означава, че пържени картофи и картофен чипс са сред най-опасните храни.
Кои други храни съдържат високо количество акриламид?
През юли 2006 г. USDA пуснаха резултатите от тяхното най-ново проучване на акриламид в обикновените храни. Ето още малко храни с високо съдържание на акриламид:
  • Зърнени закуски
  • Бисквити
  • Кафе
  • Тост
  • Сладкиши и торти
  • Кракери
  • Царевични закуски
  • Пуканки
  • Пица

Източник: www.bio.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар