събота, 3 август 2013 г.

ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ И ПРОТИВ КОД 3

Какво ли не сме чели по опаковките: "Яйца от щасливи кокошки" или "Яйца от свободни кокошки", но тези надписи са не ясни и или са написани с дребни букви. Това е противозаконно, съгласно българското и европейското законодателство.
От 01.01.2004 г. се промениха задължителните етикети в целия ЕС - всяко яйце трябва да има печат с код. По него разбираме за вида на отглежадането на животното,страната на произход,код на областа и регистрационният номер на произведителя.

Цифрата, означаваща системата за отглеждане, която се поставя пред кода на производителя:
0 – биологично земеделие
1 – свободно отглеждане
2 – подово отглеждане
3 – клетъчно отглеждане

Примерният код е 0BG597323. Tова означава за потребителя:
Кокошката носачка е от България, отглеждана е биолоично, 59 е областа и регистрационият номер на производителя е 7323.
Но защо да не купуваме яйца с код 3?
Освен, че подкрепяме опазването на околната среда и отглеждането на кокошки в по-хуманни условия - ние се храним здравословно.
Всеки път като не избираме яйца от клетъчно отглеждане, подпомагаме българските производители да инвестират в разширяване и развиване на дейността си.



 Източник: http://www.ecofoho.com

1 коментар:

  1. зкуството на дешифрирането
    Когато вземем опаковката, първото и най-важното, на което трябва да обърнем внимание, е датата на производство. По стандарт яйцата са годни за консумация до 28 дни след нея, но ви съветваме да не чакате този краен срок. Все пак неправилното съхранение или миниатюрни спуквания по черупката могат да доведат до по-бързо им разваляне, а както знаем последиците от това са достатъчно сериозни. Най-добре е да купуваме яйца не по-стари от седмица. Все пак не се знае колко време още ще се наложи да престоят в хладилника ни.

    Другата важна информация, особено за привържениците на здравословното хранене, е метода, по който се отглеждат носачките. Той се означава с първата цифра от маркировката на яйцето от 0 до 3. Най-разпространени и достъпни като цена са яйцата от ферми, в които кокошките се отгледат клетъчно (код 3) или подово (код 2). Сигурно ще си кажете, какво пък – яйца като яйца. Обаче носачките са буквално натъпкани, нямат пространство за движение и никога не виждат дневна светлина. В тези условия птиците бързо линеят и умират. Затова се налага в храната им да бъдат добавяни големи количества антибиотици, други медикаменти и оцветители. Не се подлъгвайте от тъмноцветените жълтъци и черупки на яйцата от клетъчно отглеждане – те са резултат не от здравословното меню на животинката, а от каротините, които влизат в състава на хранителните смески.

    При много по-щастливи условия живеят свободните кокошки (код 1), защото се движат на открито, имат гнезда, стоянки и чесалки. По-голямото пространство позволява да се спазва хигиена - нещо невъзможно при клетъчното и подово отглеждане. Затова тези носачки боледуват много по-малко, съответно се нуждаят от по-малко антибиотици.

    Яйцата с код 0 са от органично производство. Първото, което сигурно ще ви фрапира е цената им – те са два пъти по-скъпи от тези с кодове 3 и 2. Но има защо. При отглеждането на тези носачки не се използват никакви антибиотици и медикаменти. Те растат в естествени условия, имат достъп до свежа трева, а фуражите, с които се дохранват също са от органично производство и не съдържат рибено и костно брашно, хормони, оцветители и генномодифицирани организми. Затова в яйцата органично производство има най-много витамини и минерали в същото време няма натрупани токсични вещества.

    Останалите символи от маркировката са страната на производство (BG за нашата страна), областта и номера на производителя. Ако искате да сте сигурни, че яйцата ви не са пропътували половин Европа, хвърляйте по едно око и на тях.

    Сега идва ред и на размера. Зад познатите ни буквички се крие следния грамаж: S – над 43 гр., M – над 53гр., L – над 63 гр.и ХL – над 73 гр. Добре е да знаете, че в рецептите обикновено се има предвид яйца със среден размер (около 55 гр.). Затова, ако разполагате с прекалено големи или прекалено малки, за предпочитане е да коригирате пропорциите, особено ако се използват много яйца или приготвяте капризен сладкиш.

    ОтговорИзтриване