вторник, 6 август 2013 г.

Каква е разликата между "БИО" ("ОРГАНИЧНИ") и "НАТУРАЛНИ" храни

БИО И ОРГАНИЧНИ ХРАНИ, реално са едно и също нещо. 
Био продуктите се произвеждат съгласно строги принципи, на които се базира биологичното (т.нар. органично) земеделие:

- Използване на органична тор
Забранени са употребата на ГМО (генно модифицирани организми), хормони, на повечето пестициди и рутинното използване на антибиотици
- Хранене на животните с биологична храна
- Съобразяване с естествените сезонни цикли
- Събиране на реколтата едва след узряване на растенията
- Периодично редуване на културите

- Грижа за животните и техните нужди (осигуряване на достъп до открити места, превантивни грижи чрез прилагане на хомеопатични методи, без консервативна употреба на медикаменти)

Преработената органична храна обикновено съдържа само органични съставки. Ако има неорганични съставки, поне определен процент от общите за храната растителни и животински съставки трябва да бъдат органични и всякакви неорганично произведени съставки са предмет на земеделски изисквания. 

За продуктите с животински произход, трябва да има доказан висок стандарт на грижата за животните, както и редовни ветеринарни проверки за отличното им здраве. Същите животни трябва да са отглеждани без инжектирането на растежни хормони или антибиотици и да бъдат хранени с качествена храна, без изкуствени хранителни добавки, като изключение от това правило са солта и някои микроелементи.

За да бъдат „органични“, продуктите с растителен произход трябва да са отглеждани в пълното отсъствие на синтетични торове и само с ограничени като брой и количество пестициди, които са доказано безвредни за човешкото здраве. Те трябва да бъдат отглеждани и пакетирани в екологично чиста среда и да не им се прилагат био-технологии за генно модифициране.

Всяка една пакетирана и готова за продан продукция, трябва да съдържа в себе си най-малко 95% продукти, спазващи тези норми, за да бъде названа „органична“ стоката.Всички тези регулации правят производството на такива стоки трудоемко и по-скъпо от конвенционалното, което води до значително по-високите им цени.

За да избегнете „легализирана“ измама, в която някои храни се предлагат като органични, но всъщност не са съвсем такива, трябва да внимавате при избора на стока – етикета може да каже всичко, стига да знаете как да го разчетете.

Продукт, носещи етикета „Натурален“,не бива да се бърка с „Органичен“. Те не са равнозначни – натуралните не използват изкуствени добавки или оцветители и са обработени минимално, но с това се ограничава тяхната специалност. При много от тях се използват пестициди като при конвенционалното земеделие.

„Свободни от/без антибиотици“ или „Свободни от/без хормони“ са достатъчно ясни термини – в нито един етап на отглеждането или обработването на организмите не са използвани съответните аграрни или ветеринарно-медицински средства антибиотици или хормони. Това обаче не означава, че по някакъв начин производителя е ограничавал употребата на пестициди, некачествена захранка, изкуствени торове или ГМО.

Специално за животинските продукти съществува етикета „Свободни“ (Free-range). Иронията, че животните никак не са свободни не е предмет на потребителското здраве, но в тази категория попадат продукти, добити от животни които са имали достъп до обширни открити стопанства и са могли да се живеят и да се хранят в относително еко-съобразна среда, не затворени и наблъскани в тесни пространства и клетки през целия си живот.

Към категорията "Свободни" продукти, спадат яйцата от нашумелите преди известно време „щастливи кокошки“, които не били отглеждани в клетки. Науката все още не може да определи категорично дали те са по-полезни от яйцата на конвенционално гледаните кокошки, но в научния свят преобладава мнението, че такъв начин на отглеждане води до по-ниски нива на стрес в птичия организъм. По-ниски нива на стрес е равносилен на по-добро здраве, а по-здравите кокошки се очаква да снасят по-качествени яйца.

Друг фактор яйцата от „щастливи кокошки“ да бъдат все по-търсени, са потребителите със зелени и еко-убеждения, които считат жестокостта към животните и тяхното затваряне в клетки за престъпление. Няма обаче регулации за тяхната захранка, освен забраната за използване на антибиотици и хормони. Свободата им се заплаща с множество погълнати или инжектирани антибиотици, които могат да доведат до развитието на резистентни на антибиотици бактерии, като небезизвестната MRSA - метицилин резистентен стафилококус ауреус. В световен мащаб на нея се гледа като немалка заплаха, защото все още не е открит достатъчно потентен масов антибиотик, който да е ефикасен срещу често опасната инфекция. Самата бактерия се смята, че е еволюирала със своята резистентност към антибиотици, при животни отглеждани във ферма, на които се давали антибиотици за да са здрави и годни за добив на месо. От това месо, неправилно или недостатъчно сготвено, с вече резистентната бактерия се заразяват хората.

Потребителя трябва да е запознат с факта, че само храни, категоризирани като „Органични“ отговарят на тяхното търсене за максимално здравословни и „зелени“ еко храни. Други етикети, макар да имат своите екологични и здравословни плюсове, са само частично „органични“ и не съответства да бъдат на същите високи цени.


Източник: Puls.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар