неделя, 29 септември 2013 г.

Вреден или полезен е лецитин – Е322

Вреден или полезен е лецитин – Е322



Когато четете на етикета на хранителните продукти срещате името E322, което всъщност значи, че храната съдържа лецитин. За него е известно, че е полезно съединение, което се използва, като добавка в раните и е ефикасен при хора с висок холестерол и биполярни разстройства.

Лециринът всъщност се намира в почти всички клетки на човешкото тяло и той няма как да съществува без него, защото му е нужно, за да може да актуализира и поправи всяка увредена клетка. За да функционират мозъка и нервната система задължително трябва да има лецитин. Той спомага за да се доставят необходимите на организма витамини, минерали и другите хранителни вещества. В организма съединението изпълнява главна роля на кофактор в човешкия метаболизъм. Кофакторът е много нужен за организма, защото той представлява субстанция, от която ензимите имат голяма нужда, за да изпълняват фукциите си добре и по този начин да се поддържа здравословния метабулизъм.

Можем да набавим нужното количество лецитин от храни, като соеви зърна, фъстъци, яйца, слънчогледови семки, телешки продукти, черен дроб, от някои плодове и зеленчуци. Съставът на тези хранителни продукти е предимно от белтъчини, но не оставайте с грешно впечатление, че и лецитина е белтък. В състава на съединението присъстват много молекули, като глицериди и наситени мастни киселини и затова той е твърде комплексен и няма начин да се намира само в една група.
В яйцата лецитина сформира фосфолипидния комплекс витамин, който от своя страна помага при свързването на белтъците и така се образува здравината на клетъчните мембрани. С мляко и пресни плодове лецитина също образува полезни за организма съединения.

Лецитинът, който се използва в хранителната индустрия играе ролята на емулгатор – съединение, което прави по-достъпна връзката между храната и стабилизира субстанции, които в повечето случай нямат добра връзка. Заради тези си свойства той е най-често добавян в маргарина, шоколада, печените и суровите тестени изделия, а също и в различни пестициди и бои.

Направени са десетки изследвания и той е обявен от законодателството на Европейския съюз за нетоксично съединение, което е благоприятно за добавка към храната. Учените са доказали, че ако лецитинат е добит от соя той има благоприятно въздействие върху организма, защото се справя с намаляването на кръвния холестерол и триглицериди. Заради тази доказана полезност той е известен, като хранителен компонент, който подобрява кръвното налягане и предпазва добре организма от от хипертония.

Ръководител на едно от проучванията на лецитина е доктор Бернард Жуай и неговото становище е , че съединението трябва да бъде разглеждано като сложна комбинация от електрически заредени мазнини, също като фосфолипидите. Те стигат до извода, че лецитиновото съдържание в здравословните диети е достатъчно за набавяне на необходимата дневна доза.
Вече можем спокойно да твърдим, че лецитина, който се съдържа в храните е не само безвреден, но и доста полезен за човешкия организъм. Все пак трябва да се внимава с приетите количества, защото при хора с алергия може да се предизвика неблагоприятна алергична реакция.

Източник: http://bilka.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар